Yapay Zeka son yıllarda adından çok fazla söz ettiren bilgisayar teknolojisinin önemli bir dalıdır. Bu alanda farklı sistematik yapıya sahip teknolojik ürün ve yazılım hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır.
Google, amazon gibi birçok büyük yazılım firması tarafından tasarlanan sanal asistanlar, akıllı arabalar, robotik sistemler, tıbbi görüntüleme cihazlarına kadar farklı bir çok alanda yapay zeka uygulamalarına ulaşmak mümkündür. Makine öğrenmesi, derin öğrenme, metin madenciliği gibi farklı alanları da kapsayan Yapay Zeka insan beyninin sinir sistemini örnek alarak tasarlanmış matematiksel algoritmaların kullanıldığı bir sistemler bütünüdür. İnsan bilgisayar etkileşimini en iyi şekilde bizlere sunan bu sistemler ilerleyen yıllarda insan faktörünü ortadan kaldıracak ve yerine robotlar tarafından üretimler gerçekleştirilecektir.
Dünya’da bir çok noktada kullanılan bu sistemler artık evimizde ve işimizde bizlere kolaylık sağlamakta bizim adımıza fikirler yürütmektedir. Doğal dil işleme yöntemleriyle evinizin kapısı çaldığında artık kimin geldiğini sesinden rahatlıkla tanımanız mümkün hale gelmiştir. Bunun yanında aracınızın sizin ruh halinizi analiz ederek size yardımcı pilot görevi üstlenmesi de bir başka yapay zeka teknolojisidir. İnsan düşüncesini tam anlamıyla taklit eden bu sistemler zamanla insan gibi davranmaya da başlayacaktır.
Gelişen teknolojilere ayak uydurmak için ülkelerin kendi bünyelerinde oluşturduğu yapay zeka birimleri ve stratejik yazılım ekipleri mevcuttur. Askeri ve lojistik sektörlerinde kullanılan insansız hava araçları yazılım ekipleri tarafından bu alanda üretilen en önemli teknolojik ürünlerdir. İstenilen koordinata ulaşabilen, üzerine yerleştirilen entegre kameralarla hareketleri algılayan ve görüntü işleme teknikleriyle kişileri tespit eden sistemler bu araçları oldukça popüler hale getirmiştir. Uzman ajanlar insan gibi düşünen ve size karşınızda bir kişi izlenimi veren yapay zeka teknolojilerdir. Bu ürünler sizlerin bilgilerinizi almakta ve her türlü sistemsel veriye kolaylıkla erişebilmektedir.
Yıllar önce ütopya olarak görülen bir çok yazılımsal uygulamanın günümüzde kullanılıyor olması bizlerin bu alanda hızlı bir gelişimsel sürece girmemizi zaruret haline getirmektedir. Bu kapsamda ülkemizde yapay zeka mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi bölümler üniversitelerimizde açılmaya başlamıştır. Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği bir dönemde genç nesillerin bu teknolojilerin uygulayıcısı olmaktan çok üreticisi olması da en önemli amaç olmalıdır.
Yorumunuzu Bırakın