Twitter’ın Türkiye’de Pek Bilinmeyen Uygulaması: “Hashflags”

Hashflag henüz Türkçe’ye çevrilmiş bir ifade olmamakla birlikte “bir tweette hashtag’ten sonra ortaya çıkan ve belirli durumlar veya etkinlikler için twitter’da etkinleştirilen emojivari resimler” olarak tanımlanmaktadır.

“Metinsel jestler” olarak da anılan hashflag’lar [2] twitter'ın "markalara pazarlamalarına biraz daha eğlence katma, tonlarını hafifletme ve belki de markanın beğenilirliğini artırma şansı veren" hashflag’lar twitter emojisi , twemoji olarak da ifade edilmektedir [3], [4].

Özel twitter emojileri olan hashflag’lar ilk kez 2010 Dünya Kupası’nda twitter tarafından kullanıcılara sunuldu. Dünya Kupası’nda mücadele eden ülkelerin İngilizce üç harflerini hashtag içinde yazınca otomatik olarak o ülkenin bayrağı çıkmaktaydı. Bunun bir benzeri ‘2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda görülmüştür. Taraftarlar ülkeleri ile ilgili twitlerinde bunları sıkça kullandı. Sosyal medya kullanıcılarını yalnızca ilgilerini değil duygusal tepkilerini, mizah, dayanışma, öfke gibi duyguları da vurgulu bir şekilde daha etkili şekilde paylaşabilmekteydi bu hashflag’lar ile. 

Hashflag’ların nasıl bu kadar etkili olduğunu anlamak için emojilerin önemine değinmek gerekmektedir. Emojiler, kullanıcıların ruh hallerini betimlemeleri için ek duygusal bilgiler sağlanmasına da olanak tanıyan görsel aracılar olarak ifade edilmektedir [5]. Anlam oluşturma, söylemsel güç ve esneklik sağlayan emojiler, sosyal medya uygulamalarının geniş kitlelerce kullanılmasıyla birlikte daha fazla tercih edilmeye başlamıştır. Öyle ki Oxford Sözlüğü, bir emojiyi “yılın resmi kelimesi” olarak seçmiştir [4]. Bu durum mobil ve görsel iletişimin önemini göstermiştir.  Hashflag’lar normal emojilerin aksine kullanıcılara açık değildir ve talep eden kişi/kuruluşa özel tasarımlar içermektedir. Belirli bir süreliğine aktif edilebilen ve söylemsel yaratıcılık olanağı tanıyan bu uygulama sivil toplum faaliyetlerinde, spor organizasyonlarında, yeni film ve dizi tanıtımlarında farkındalık çalışmalarında, markaların içerik ve/veya ürün tanıtımlarında, eğitim, sanat, kültür ve propaganda faaliyetlerinde tercih edilmektedir. Hashflag’ların seviliyor olmasının en önemli nedeni kullanıcıların her zaman yeni trendleri denemeye meyilli olmalarından kaynaklanmaktadır.

Twitter’da belirli güncel bir bağlam için söylenmiş sözleri bir arada görmeye olanak tanıyan hashtaglerin içerisinde Instagram’ın aksine halen emoji kullanılamaması ise şirketin hashflag uygulamasını ücret karşılığında bir hizmet olarak satıyor olmasıdır. 

Dünyada Hashflag Uygulamaları

İlk hashflag uygulaması twitter’da 2010’da görülse de ticari bir ürün/hizmet olarak reklamverenlere sunulması 2014’ten sonra başlamıştır. Zira twitter hashflag’ı “ticari ürün” olarak tanımlamaktadır [6]. Ticari anlamda ilk hashflag 2015’te görüldü. Coca Cola #ShareaCoke şeklinde bir hashflag çalışması yürüttü. Twit atan kullanıcılar bu hashtagi yazınca birbirine temas eden cam şişedeki kolaları görmekteydi. Bu uygulamayı ilk kullanan şirketlerden diğerleri ise Pepsi ve Spotify olmuştur. Pepsi’nin SüperBowl finalindeki kampanyası ABD’de büyük yankı uyandırmıştır. Dünyada hashflag uygulamasını markasının tanıtımı için kullanan ilk şirketlerden birisi de ülkemizin küresel anlamda gururu olan Türk Hava Yolları olmuştur. THY, 2017’de yurtdışında gerçekeşleştirilen ve sponsoru olduğu tenis turnuvası için #turkishairlinesopen2017 hashtagine özel bir hashflag yaptırmıştır. 

Hashflag’lar büyük bütçeli film ve dizilerin tanıtım kampanyalarında da aktif olarak kullanılmaktadır. Star Wars, Thor:Ragnarok, Justice League gibi filmlerin tanıtımında filme özel hashflag’lar kullanılmıştır. Ülkemizde de Kasım 2021’in son haftasında TRT’de yayınlanan Teşkilat dizisi için yüzük olan bir yumruk hashflag’ı kullanılmıştır. Bu uygulama Türkiye’de bir dizi tanıtımı anlamında ilk hashflag uygulamalarından birisidir. Yine Kasım 2021’de hepsiburada alışveriş merkezi hem #hepsiburada hem de #efsanecuma isimleriyle iki farklı hasflag çalışması yapmıştır. 

Twitter’ın Donald Trump’un 2016’da Hillary Clinton hakkındaki olumsuz ifadeler içeren hashflag teklifini reddettiğini de belirtmekte fayda var. Twitter’ın ülkelerin siyasi twitter kampanyalarında ne kadar tarafsız olduğu ayrı bir tartışma konusu olsa da hashflag kampanyalarında kâğıt üzerinde etik, yargılayıcı, ırkçı ve nefret söylemi içeren ifadeleri kabul etmemektedir. 

Hashflag’lar için bütçe ayırmaya gerek var mı?

Hashflag hizmeti ilk çıktığı yıllarda çok yüksek meblağlara mal olsa da günümüzde bu hizmet daha erişilebilir bir noktadadır. #Teşkilat dizisinin da bölüm tanıtımında kullanılmasıyla Türk twitter kullanıcıları tarafından görünürlüğü artmıştır. Hashflag’lar gerçekten diğer twitlerin tanında çok dikkat çekici gözükmekte ve çok hızlı şekilde yayılmaktadır. Doğru bir hashflag ve doğru bir zamanlama kesinlikle kurum/kuruluşlar için önemli gündem çalışmalarında büyük fark yaratabilecektir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   KAYNAKÇA

[1] Hashfla.gs, “Hashflags.” hashfla.gs .

[2] Z. Papacharissi, Affective publics: Sentiment, technology, and politics. Oxford: Oxford University Press., 2015.

[3] C. Brady, “Five tips on how to succeed with emojis on Twitter.,” Twitter Marketing Blog, 2015.

[4] T. Highfield, “Emoji hashtags // hashtag emoji: Of platforms, visual affect, and discursive flexibility,” First Monday, Sep. 2018, doi: 10.5210/fm.v23i9.9398.

[5] W. Phillips and R. M. Milner, The ambivalent Internet: Mischief, oddity, and antagonism online. Cambridge: Cambridge: Polity Press., 2017.

[6] Twitter, “Twitter Ads.” www.twitter.com/ads.

 

Henüz Yorum Yapılmamış
Yorumunuzu Bırakın