Özellikle mobil teknolojilerdeki son yıllarda yaşanan gelişim, sayısal dönüşüme giden yolda en önemli hızlandırıcılardan biri olarak kabul edilmektedir. Dünya Ekonomik Forumuna göre, 2018 yılında 8 milyar olan internete bağlı cihaz sayısı, 2030 yılında 1 trilyona ulaşacaktır.
Nesnelerin İnterneti (IoT)(Internet of Things)
Nesnelerin İnterneti , mekanik ve dijital makineler, hayvanlar ya da insanlar ile sağlanılan özel tanımlayıcılarla, insan-insan ya da insan – bilgisayar tetiklemesine ihtiyaç duymadan ağ üzerinden bilgi transferine olanak sağlayan birbirlerine bağlı bilgi sistemleri cihazlarından oluşan sisteme denir. Objelerin birbirleriyle ve çevreleriyle internet üzerinden iletişime geçerek bir veri duyma, toplama, aktarma, analiz etme ve dağıtma becerisine ulaşması anlamına gelmektedir.Nesnelerin İnterneti, kablosuz teknoloji, mikro elektromekanik sistemler, mikro servisler ve internetin yakın uyumundan evrilmiştir
Nesnelerin İnternetini oluşturan “nesne” kalp implantı olan bir kişi, üzerinde bio çip olan bir hayvan, tekerlerdeki alçak basıncı ölçüp sürücüsüne haber veren bir araba ya da herhangi doğal ya da insan yapımı IP adrese sahip data transferi sağlayan bir obje olabilir.
Nesnelerin interneti gelişmekte olan bir teknoloji olarak günümüzde pek çok alanda çözümler sunmaktadır. Yapısı itibariyle fiziksel sınırlamaları olmaksızın, bütünleşik sensörleri vasıtasıyla veri işleme kapasitesi bulunan, güncel iletişim protokollerini kullanarak küresel bilgi ağına dahil olabilen nesnelerin (cihazların) oluşturduğu topluluğa verilen genel isimdir. Bu nesne bir web kamerası olabilirken, başka bir örnek için uzun süreli hasta takibi amaçlı konulmuş kalp pili gözlem implantı olabilmektedir. Kullanım amacı ve şekillerine göre çok geniş bir yelpazede örnekler verilebilir. Örneğin; arabanızın periyodik bakımına kısa bir süre kala sizin adınıza en yakın yetkili servisten randevu alması veya kullanıcısının karakterini analiz ederek farklı birinin kullanımını ayırt edebilmesi bu sistemlerin varlığıyla mümkün olabilmektedir. Güncel endüstride tarım, sağlık, bina yöntemi, taşıma sistemleri, askeri alanlarda farklı ürünler kullanımımıza sunulmuştur.
Nesnelerin İnterneti içeren uygulamalar günümüzde tarımda, sağlıkta, enerji ve taşımada kullanılmaktadır. Oluşturulan bu konsept 1999 yılına kadar isimlendirilmese de onlarca yıl boyunca geliştirilmesi sürdürülmüştür. İlk uygulamalarından biri 1980’lerin başında Carnegie Melon Universitesinde hayata geçirilmiş Coca Cola makinasıdır. Programcılar otomata internet üzerinden bağlanıp, otomattaki içeceklerin sıcaklık değerlerini görüp makinanının yanına gidip gitmeyeceklerine karar veriyorlardır.
Nesnelerin interneti kavramı, içerisinde birçok teknolojinin kullanımını barındıran sunduğu çözümlerle tüketicilere, endüstrilere, işletmelere, şehirlere ve hatta ülkelere birçok fırsat sunan çok boyutlu bir yeniliktir. Bu nedenle, mühendislik başta olmak üzere konuyla ilgili olarak yapılan çok sayıda çalışmanın olduğu gözlemlenmektedir. Yapılan çalışmaların nesnelerin internetinin mimari yapısı, nesnelerin internetinde kullanılacak ağlar, sistemler ve yazılımlar başta olmak üzere konunun teknik altyapısı ile ilgili olmuştur . Literatürde yer alan mühendislik temelli incelemelerin yanında, nesnelerin internetine ilişkin pazarlama alanında da yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Pazarlama alanında yapılan çalışmalarda konunun temel olarak işletme, endüstri ve tüketici bakış açısı noktasında incelendiği görülmüştür. Nesnelerin interneti, sağlık, çevre, ulaşım, şehirleşme, sosyal hayat ve pazarlama başta olmak üzere birçok farklı alanda hayatı değiştirecek, alışkanlıkları etkileyecek fırsatlar ve çözümler vadetmektedir. Dolayısıyla insan yaşamına bu derece etkisi olacak böyle bir yeniliğin incelenmesi yarar sağlayacaktır. Bu noktada, tüketicilerin seçilmesinin nedenlerinden birisi de nesnelerin internetinin tüketici perspektifinden nasıl değerlendirileceğiyle ilgili yapılan çalışmaların henüz gelişme aşamasında olmasıdır.
Türkiye ve Dünyada IoT
“Nesnelerin İnterneti” bağlamında Türkiye’de ve Dünyada şu anda internete bağlı cihaz ve makine sayısı 4 milyar adet sayılmaktadır. 2017 sonunda bu rakamın 5 milyara, 2020 yılında ise 24 milyara ulaşacağı ve her insanın minimum 4 cihazla internete bağlanacağı öngörülmekte.
“Nesnelerin İnterneti” üzerinden yakın gelecek tahayyülü yapmak ve bu yöndeki inovasyon faaliyetlerine odaklanmak için ipucu arayan okurlarımıza 2030 yılına kadar gerçekleşeceği öngörülen kimi örnekler sunulabilir.
- Sağlık sorunlarının yüzde 80'i yapay zekaya sahip makineler ya da insansı robotlar tarafından çözülecek.
- Restoranların yüzde 90'ı yemeklerini 3 boyutlu yazıcıları kullanarak yapacak.
- Tüm küresel finansal işlemlerin yüzde 10'u Bitcoin veya Bitcoin benzeri kripto paralarla yapılacak.
- Karayollarında kullanılan araçların büyük bir kısmı sürücüsü olmadan seyahat edebilecek.
- İnşaat sektöründeki tüm yeni yapıların yüzde 20'si üç boyutlu yazıcıdan çıkmış yapılardan oluşacak.
- 2 milyar iş yok olacak ve iş kaybı yaşayan insanlar yeni iş alanlarına yönelecek.
- Su ihtiyacının yüzde 100'ünü atmosferden karşılayan şehirler kurulacak.
- Dünya dinleri bugüne oranla yaklaşık yüzde 50 büyüme sağlayacak.
- Geleneksel üniversitelerin yüzde 50'si kapanacak ve yeni bir eğitim sisteminin önü açılacak.
- Bir mesleğe başlamak için en az 6 ay süren mikro eğitimler verilecek sonrasında profesyonelliğe adım atılacak.
- Bilim insanları, hem insanların birbirleriyle hem de diğer türlerle konuşmasını sağlayacak farklı bir iletişim sistemi kuracak.
- Kablosuz enerji kullanarak ampulleri yakmak mümkün olacak.
- Polis kuvvetleri yüzde 50 oranında azaltılacak ve yerini yapay zekaya sahip olan robotlara bırakacak.
- Kızılötesi drone izleme sistemleri sayesinde orman yangınları azaltılacak.
- Geleneksel ilaçlar yerine bireye özel ilaçlar üretilebilecek.
- Kendi kendisine üretim sağlayabilen ve organize olabilen mikro swarmbotlar (küçük taklitçi robotlar) sayesinde kişisel giyim mümkün olabilecek.
- Şirketlerin bir kısmı işgücü maliyetlerinin hesaplanmasında "sinaptik para yaklaşımı”nı kullanacak.
- Arama motorları sadece internetle sınırlı kalmayıp, fiziksel boyutta da aramalar gerçekleştirebilecek şekilde entegre edilecek.
Yorumunuzu Bırakın