Teknofest - Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması

Her yıl yüzbinlerce kişinin katıldığı 97 kategoride düzenlenen yarışmalardan "İnsansız Hava Aracı" kategorisi sadece bir tanesi. Bu ve bunun gibi yarışmalara katılmak için https://www.teknofest.org/tr/ sayfasını inceleyebilirsiniz. Unutmayın bir Türk genci olarak ben yapamam ya da ben mi yapacağım değil, her türlü işi hakkı ile yaparım dememiz lazım.

ERİBE KARTAL ATP İHA TAKIMI olarak çalışmalarımıza okulumuz mezunu Erciyes Üniversitesi Havacılık Elektrik ve Elektroniği öğretim üyesi Doç.Dr.Mehmet Konar'ın okulumuzda verdiği bir konferansın son dakikalarında herkes dağılmaya başlarken söylediği bir cümle ile başlamaya karar verdik o cümle “Teknofest İHA yarışmaları düzenliyor ve gençlere oldukça destek veriyorlar”dı.

Bunun üzerine okulumuzda bize destek olacak olan danışman öğretmenimiz Faruk Karagöl ile görüşmeye başladık. 2020 yılı daha ilk senemizdi olaylara pek hâkim değildik ve İHA yarışması yerine bir çok robot yarışmalarına katılıp bir çok projede bulunduk. Liseler arası insansız hava aracı yarışması ise 2020 yılında ilk defa düzenleniyordu ve biz ilk yıl olayları tam kavramak için koca bir yıl gece gündüz araştırmalar yapıp bilgi edindik. Simülasyon testleri yaptık ve kendimizi bu işi dava bildik. 

O yıl gelmişti 2021 Teknofest kayıtları başlamıştı ve biz zaten başvurular başlamadan takım kaptanımız Efe Kaan Yıldırım ve Berat Tosun projemizin temellerini atıp ilk çizim ve prototiplerini oluşturmuşlardı. Başvuruların yapılması ile beraber 6 kişilik bir takım olarak 2021 yılında ERİBE KARTAL ATP takımı resmi olarak kuruldu. 

İlk aşamada aracımızı tanıtacağımız 10 sayfalık bir akademik kavramsal raporu yazmamız istendi. Bu rapordan 75 ve üstü puan alan takımlar bir üst kademe olan detaylı tasarım raporu seviyesine yükselecekti. Takımımız kavramsal tasarım raporları açıklanması ile toplamda 680 takım içerisinde 83 puan ile Türkiye 18.si olmuştu ve Teknofest’in verdiği 8.000tl maddi desteği almaya hak kazanmıştı. Bu süreçte ise bizden istenen aracımızı yapıp uçuşa hazır hale getirilerek bir uçuş videosu çekmemiz ve 30 sayfalık mühendislik düzeyinde bir detaylı tasarım raporu yazmamızdı. Bu süreç içerisinde takımımız piyasadaki en uygun malzemeleri araştırarak temin etmeye koyuldu. 

Daha sonra Doç.Dr.Mehmet Konar hocamız ile irtibata geçip bizimle beraber uçağımızın testlerini yapmasını rica ettik ve bizi memnuniyetle karşıladı nede olsa hepimiz aynı davaya gönül koyduk. İlk uçuş testlerimiz de ilk deneyimimiz olması nedeniyle bir çok aksaklıklar yaşandı tabikî, iniş takımı kırıldı, kanatlar iniş sırasında ikiye ayrıldı fakat yılmadan dinlenmeden sonunda başarılı bir uçuş yaparak bizden istenen uçuş kanıt videosunu çektik. Kendi yaptığınız aracın uçtuğunu görmek… işte o duygu bizim için her şeye bedeldi.