Threads, Meta tarafından Twitter'a rakip olarak geliştirilen metin tabanlı bir uygulama, yayına geçti
Instagram'ın Meta tarafından oluşturulan fotoğraf paylaşım platformunun metin versiyonu olarak tanıtılan uygulama, çarşamba akşamı ABD, İngiltere, Türkiye, Kanada ve Japonya dahil olmak üzere 100'den fazla ülkedeki kullanıcılara sunuldu. Erken dönem aksaklıklarına rağmen, Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Threads üzerinde perşembe günü öğlene kadar 30 milyon kişinin kaydolduğunu bizlere Threads uygulaması üzerinden duyurdu.
Meta'nın "gerçek zamanlı güncellemeler ve kamusal konuşmalar için yeni, ayrı bir alan" sağladığını belirttiği Threads, Elon Musk'ın geçen yıl 44 milyar dolar karşılığında satın almasından bu yana platformdaki gürültülü denetiminden kaçmak için birçok kişinin Twitter alternatifleri aradığı bir zamanda ortaya çıkıyor. Ancak Meta'nın yeni uygulaması aynı zamanda veri gizliliği endişeleri de uyandırdı ve Avrupa Birliği ülkelerinde dikkate değer şekilde şu anda yayında değil.
Threads'in blog deneyimi Twitter'a çok benzer. Kullanıcılar bir konuyu yeniden paylaşabilir, yanıt verebilir veya alıntılayabilir ve bir gönderinin aldığı beğeni ve yanıt sayısını görebilirler. Threads, 280 karakterlik Twitter sınırlamasının aksine, 500 karaktere kadar uzanabilir ve bağlantılar, fotoğraflar ve beş dakikaya kadar uzun videolar içerebilir.
Threads'e verdiği erken yanıtlarda Zuckerberg, uygulamayı "dostça bir yer" yapmanın başarının anahtarı olacağını söyledi ve "bu, Twitter'ın beklediğimiz kadar başarılı olamamasının bir nedeni ve biz bunu farklı yapmak istiyoruz" dedi.
Meta ve Fediverse
Eğer ilk günde Threads'e kaydolan 30 milyon kullanıcılardan biriyseniz, muhtemelen yeni sosyal medya uygulamasından ne bekleyeceğinizi hızlı bir şekilde açıklayan kısa bir bilgilendirme sayfası görmüşsünüzdür. Bu sayfa, uygulamanın Instagram platformunun bir parçası olduğunu açıklıyor ve hizmet koşullarına ve gizlilik politikasına kısaca değiniyor.
Ancak Threads'ten gelen ek bir açıklama bazı kullanıcıları kafası karışık bir şekilde bıraktı. Bu açıklamada şöyle deniyordu: "Threads'in gelecekteki sürümleri, Mastodon gibi farklı platformlarda birbirini takip etme ve etkileşim kurma imkânı sunan yeni bir tür sosyal medya ağı olan fediverse ile çalışacak.".
Threads ve Fediverse
"Vizyonumuz, Threads'in, sahip olmadığımız veya kontrol etmediğimiz diğer fediverse platformlarındaki insanlarla iletişim kurmanıza olanak sağlamasıdır. Bu, Threads profilinizin farklı sunucuları kullanan ve takip eden insanlarla etkileşim kurmasını sağlar. İçerik ve bilgileriniz, örneğin diğer sunuculardan içerikle etkileşimde bulunursanız veya diğer sunuculardan takipçileriniz varsa, bu sunucularla paylaşılabilir."
Peki, bu biz günlük kullanıcılar için bunun anlamı nedir? Şu an için endişelenecek bir şey yok, ancak bu, Meta'nın gelecekte kullanıcıların sosyal medyada nasıl etkileşimde bulunacakları konusundaki planlarına işaret ediyor.
Fediverse
Fediverse, Instagram'ın blog gönderisine göre, birbiriyle iletişim kurabilen ve bağlantılı olan farklı üçüncü taraf sunucularından oluşan bir sosyal ağdır. "Fediverse" terimi, "federasyon" ve "evren" kelimelerinin birleşimidir.
Meta'nın zaten Facebook, Instagram, Messenger ve Threads gibi çeşitli uygulamaları aynı ekosistemin bir parçasıdır. Ancak fediverse, daha da geniş entegrasyon sağlar. Örneğin, Instagram hesabınızı, Meta ile herhangi bir ilişkisi olmayan Mastodon gibi platformlarla etkileşim için kullanabilirsiniz.
Kısacası, Fediverse, farklı ağlardan gelen kullanıcıların birbirleriyle bağlantı kurabilmesini ve etkileşimde bulunabilmesini sağlayan çapraz platform iletişimini ve etkileşimini kolaylaştırır.
Etkili bir şekilde, farklı sosyal medya hesaplarınızı kullanmanıza ve standart yöntemlerle bağlantılı olmayan diğer sosyal medya hesaplarına erişmek ve etkileşimde bulunmak için bağlantı kurmanıza olanak tanır.
Sonuç olarak, başlıkta belirttiğimiz üzere Sosyal Medya platformları arasında bu dönemin yıldızları arasında yer almak isteyen Threads aslında teknik olarak diğerleri kadar güçlü olmayan diğer sosyal medya platformları arasında aktif bir çapraz kullanım getirmeyi amaçlayarak merkeziyetsiz bir yeni Sosyal Ağlar topluluğuna geçişin ilk adımı.
Temennimiz Merkeziyetsiz Sosyal Ağlar topluluğun ilk temsilcisi olacağı düşünülen Threads platformunun dezenformasyonla ve hedef gösterme kültürüne rakiplerine nazaran daha sert bir duruş göstermesidir.
Bizler ÜLKÜ OCAKLARI EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI olarak yeni kurulan bu platformda yerimizi aldık.
Yorumunuzu Bırakın