Blokzincirde Bloklar Birbirine Nasıl Bağlanır?

Blokzinciri, geleneksel veri tabanlarının aksine, verileri sistemde yer alan bloklara kaydederek muhafaza eden dijital bir kayıt defteri olarak çalışır. Her blok kendinden önceki bloğun şifrelenmiş kodunu içinde barındırır ve her türlü değişikliğe karşı da güvenlik sağlar.

Blockzincir isminden de anlaşılabileceği gibi veriler bloklar halinde saklanır. Madenci ismi verilen ağa bağlı olarak çalışan bilgisayarlar, işleme konmuş olan verileri bir araya getirerek şifreleme standartlarına uygun bir şekilde arşivler ve blok haline getirir. İşlemlerin tamamına ait olan veriler, özet bir fonksiyona (hash) dönüştürülür. Bitcoin ağından örnek verilecek olursa, özet fonksiyon (hash) oluşturmak için SHA-256 adı verilen bir şifreleme sistemi kullanılır. SHA-256 standardı, girdi verisi bir harften oluşsa da, yüzlerce sayfalık roman uzunluğunda bile olsa her zaman on altılık sayı sisteminde 64 karakterlik çıktı imkanı sunar.

Bir blok dolunca mevcut veriler ile o bloğun Hash değeri (parmak izi diyebiliriz çünkü her bloğun kendine özgüdür) oluşturulur ve üzerine yeni bir blok eklenir. Bu yeni eklenen bloğun girdilerinden birisi bir önceki bloğun Hash değeridir. Dolayısıyla bir bloğun Hash değerini üretirken, kullanılan bilgilerden bir bölümü de bir önceki bloğun Hash değeri olmaktadır. Bu sebeple bir bloğun içinde herhangi bir değişiklik olması, bu bloğun Hash değerini değiştirecek, bir sonraki bloğa girdi olacak bu Hash değerinin değişmesiyle bir sonraki bloğun kendi Hash değeri de değişecektir. Böylece zincirin orijinal zincir olmadığı ortaya çıkacaktır.

Ufak bir gözlem ile blokların en temel düzeyde nasıl birbirine bağlandığını canlı bir şekilde görebilirsiniz.

https://etherscan.io/ adresini açın.

Burada Ethereum Blokzincirin en son halini bulacaksınız. Unutmayın, tüm bilgiler herkese açıktır. Bu yüzden Blokzincirde neler olup bittiğini canlı olarak gözlemleyebilirsiniz. Bloklardan birine girelim:

“Block Height” alanındaki numaralar sırayla devam eder. Ayrıca blok başına ne kadar Ether aktarıldığını ve her bir bloğun kaç işlem içerdiğini de görebilirsiniz.

Mevcut blok numarası olan "Block Height"a dikkat edin. Ethereum'da her 10-20 saniyede bir yeni bir blok oluşturulur. Ayrıca bloğu kimin kazdığını görebilir, işlemleri ve daha birçok şeyi inceleyebilirsiniz.

"Click to see more"a tıklarsanız, bloklar arasındaki bağlantıyla ilgili daha fazla bilgi olduğunu göreceksiniz. Zincirdeki bir önceki bloğa “ebeveyn blok (parent block)” denir. Her bloğun sadece bir tane ebeveyn bloğu olur. Bu Parent hash:

Tıklayıp üst bloğa gelebilirsiniz. Üst bloktayken onun “Parent Hash”ini görebilir ve bir önceki bloğa da ulaşabilirsiniz.

Henüz Yorum Yapılmamış
Yorumunuzu Bırakın