Ana Sayfa



Bağımlı davranışlar, çok dikkate alınması gereken ve çoğu zaman gündelik yaşamımızdan ortaya çıkan problemlerdir. Gerçekte, sigara, uyuşturucu gibi madde bağımlılığının da “bağımlı davranış” tarafı vardır. Bazı bireylerde bu maddeler bağımlılığa dönüşmüşse durumun davranışsal yönü de çoğu zaman buna eşlik eder. Örneğin; sigara bağımlısı bir kişide tütüne karşı bir kimyasal bağımlılık geliştiği gibi sigara içme eylemi sürecindeki saat, ortam, eşlik eden arkadaşlar vb. davranışlar da madde bağımlılığın davranış yönünü oluşturur. Bazı durumlarda maddeye olan bağımlılıktan kurtulmak için öncelikle veya eş zamanlı olarak bağımlılığın davranışsal sürecinin de tedavi edilmesi gerekir. Bağımlılık terimi kapsamında biyolojik, psikolojik ve sosyolojik süreçler veya bozukluklar yer alır. Bu da neredeyse insan yaşamının her yönüne olumsuz etki ettiğini gösterir. Bağımlılığın anlamsal yapısı olumsuzluk taşır. Başka bir ifadeyle, eklendiği kelime olumlu dahi olsa kavramı olumsuzlaştırır. Örneğin; egzersiz bağımlılığı, davranışsal bağımlılıklardan biridir. Egzersiz veya spor yapmak sağlıklı ve insan yaşamı için olumlu bir kavram olsa da “egzersiz bağımlılığı” denildiğinde kavram olumsuzdur. Davranışsal bağımlılık, bir kişinin hareket ve aktivitelerinin fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak sorunlara sebep olması ve kişinin bırakma isteğine rağmen yapılmasına kontrolsüzce devam edilmesi, böylece kendisine ve çevresine zarar verse bile bu davranışı süreç içerisinde önemsiz görmesi ve yapmaya devam etmesidir (teknoloji, kumar, alışveriş gibi). Bireyin hayatına zarar vermesine karşın belirli bir davranışı sergilemeye kontrol edilemez bir istek duymasını ve tekrarlanan haz verici davranışsal örüntüler göstermesini içermektedir. Davranışsal bağımlılıklar genellikle “eylemi gerçekleştirmeden önce gerilme veya uyarılma” ve “eylemi gerçekleştirme sırasındaki zevk, memnuniyet veya rahatlama” duyguları ile gelir.

Başlıca Davranışsal Bağımlılık


  • İnternet Bağımlılığı
  • Dijital Oyun Bağımlılığı
  • Alışveriş Bağımlılığı
  • Sosyal Medya Bağımlılığı
  • Dijital Telefon Bağımlılığı
  • Kumar Bağımlılığı
  • Mesajlaşma Bağımlılığı

 

Amerikan Psikoloji Birliği’nin DSM el kitabına göre, davranışsal bağımlılıklar şu ortak özelliklere sahiptir:

1.Davranış ile meşgul olma.
2.Davranışı kontrol etme yeteneğinin azalması.
3.Davranışa bir tolerans oluşturma, böylece davranışa istenen hazineyi elde etmek için daha sık veya daha yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulur.
4.Davranıştan kaçınılması veya çekinilmesi durumunda dirilme yaşanması.
5.Davranıştan kaçınıldığında veya direnç gösterildiğinde, depresyon veya anksiyete belirtileri gibi olumsuz psikolojik sonuçlarla karşılaşmak. 


PROJEMİZ

ÜLKÜ OCAKLARI EKRAN BAĞIMLILIĞI PROJESİ

Ekran kullanımının çağımız koşullarında göz ardı edilemez bir gerçek olması ile birlikte gün geçtikçe kullanımının ulaşılabilir ve yaygın hale gelmesiyle, akıllı ekranların kontrolsüz ve yanlış kullanımı sorunları ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu sorun üzerine yeterli önlemler alınmayarak bir çözüm ortaya konulmadığı takdirde kişilerin ekran bağımlılığına neden olmaktadır. Ekran bağımlılığı gençliği ve toplumu tehdit eden sosyo-kültürel yozlaşmalara, sosyal çevre bozukluklarına, fiziksel ve ruhsal bozukluklara, sağlık sorunlarına neden olan bir olgudur.

Bilge Liderimiz sayın Devlet Bahçeli’nin talimatlarıyla alanında uzman akademisyenler eşliğinde “İnsanlığın Huzuru” projesi ortaya çıkmış, toplumumuzun sosyolojik yapısını göz önünde bulundurularak toplu bir çözüm önerisi şeklinde “İnsanlığın Huzuru” kitabı ile kamuoyunun dikkatine sunulmuştur. Söz konusu eserde kaleme alınan “Sosyal Medyanın Toplumsal Huzurumuza Etkilerinin Analizi” başlığı altında sosyal medya ve ekran bağımlılığı sorunlarına değinilmiş olup “Genel Değerlendirme ve Öneriler: Üçüncü Yol Mümkün mü?” Alt başlığında sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur. Bizlerde Liderimiz sayın Devlet Bahçeli’nin hazırlatmış olduğu “İnsanlığın Huzuru” projesini kaynak alarak, insanlığın huzurunun, gençliğin huzurundan geçtiğini gözeterek, bu proje ışığında Türk gençliğine fayda sağlamak için çalışmalarımızı bu bağlama yönlendirdik .Yine Ülkü Ocakları Genel Başkanımız Sayın Ahmet Yiğit Yıldırım beyefendinin bizzat Türk gençliği için hazırlatmış olduğu ODAK2023 yapay zeka içeren dikkat, odaklanma, anlayarak hızlı okuma yazılımı ve BilgiOcakta çevrimiçi eğitim platformunu Türk gençliğinin hizmetine sunması teknolojinin doğru kullanımını noktasında ortaya koymaya çalıştığımız projeye ilham kaynağı olmuştur.

Bu hassasiyetler doğrultusunda, dijital araçların bilinçsiz kullanımının ortaya çıkardığı tehdit ve tehlike ile mücadele ederek kişiye ve topluma verdiği zararı en aza indirmek, kültürel değerleri ve sosyal çevreyi korumak, teknolojinin insan yaşamını olumsuz etkilemesinin önüne geçerek teknolojinin akılcı ve faydacı bir düşünceyle kullanılmasını sağlamak amacıyla Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi bünyesinde hazırladığımız projeye “Ekran Bağımlılığı Projesi” adı verilmiştir.

Ekran bağımlılığı mikro düzeyde bir sorun olarak gözükse de sonuçlarının etki alanı tüm sosyal çevre ve toplumu kapsadığı için makro düzeyde bir sorundur. Bu sebeple proje kapsamında müdahale uygulamaları hem mikro düzeyde hem de makro düzeyde hazırlanmıştır. İlk olarak bireylerin ve bağımlılık oranının en aza indirilmesi hedeflenmiş, ikinci ve genel hedef olarak ise toplumun bilinçlendirilmesi ve geleneksel yapının korunması amaçlanmıştır.

 


Hemen Ankete Katılarak  Ekran Bağımlılığı Sonucunu Öğren! Ankete Katılmak İçin Tıklayınız